• Čitateľský maratón

        • Dobehli sme! Prebehli sme od druhého ročníka po deviaty a čítali sme. Dobehli sme do cieľa čitateľského maratónu. O čo nám išlo? Predsa aby sme spoločne prečítali čo najviac strán!

          V čitateľskom maratóne sme žiaci našej školy spolu s učiteľmi prečítali 1775 strán. Svojím tipom sa k tomuto číslu najväčšmi približoval Domnik Šolc z ôsmeho ročníka, ktorý odhadoval 1800 prečítaných strán. V priemere každý zúčastnený za 30 minút prečítal približne 19 strán.

          Svojimi predpokladmi o počte prečítaných strán v triedach sa k reálnemu výsledku najviac približovali títo žiaci, ktorí boli odmenení: Samuel Štvarták, Lívia Bačová, Marián Tomko, Bianka Slotová, Denis Bramuka, Maximilián Forgács, Dominik Šolc a Alžbeta Horváthová.

        • Zápis do 1. ročníka

        •      Naši malí kamaráti, budúci prváčikovia, už majú svoj prvý krôčik úspešne za sebou! Dňa 4.4.2023 sa pre nich otvorili brány našej školy, kde pre detičky boli nachystané úlohy a hry na preverenie ich komunikačných schopností, rozoznávanie základných farieb, geometrických tvarov, číslic, písmen... Za ich  usilovnú prácu boli odmenení pamätným listom a darčekmi vyrobenými našimi žiakmi.

               Ďakujeme  rodičom za prejavenú dôveru a veríme, že ich deťom odovzdáme všetko, čo je v našich silách a že ich nesklameme. Tešíme sa na stretnutie v septembri!

      • Zápis do 1. ročníka
        • Zápis do 1. ročníka

        • Milí škôlkari!        

          Pozývame Vás na zápis do 1. ročníka!
          4. apríl 2023 od 14.00 do 17.30 – Slávnostný zápis
          5. apríl 2023 od 7.30 do 8.45 – zápis v kancelárii zástupcu RŠ


          Zákonní zástupcovia dieťaťa donesú na zápis svoj občiansky preukaz, rodný list dieťaťa a poplatok 15 €, v ktorom je zahrnutá cena za zošit prvé čiary, sadu písaniek a pracovné zošity na vyučovanie anglického jazyka a náboženstva/etiky.
          Počas slávnostného zápisu budú mať rodičia možnosť obrátiť sa s prípadnými otázkami na pedagógov a riaditeľku školy.


          Pred zápisom je nutné vyplniť elektronickú prihlášku, ktorá bude od 13. marca 2023 sprístupnená na web-stránke našej školy: https://skola-trstene.edupage.org/

          Prihlášku podpísanú zákonnými zástupcami dieťaťa je potrebné priniesť na zápis.

          Zapis_-_oznam.pdf

      • Dôležitý oznam školskej jedálne
        • Dôležitý oznam školskej jedálne

        • S účinnosťou od 1. mája 2023 bude poskytovaná dotácia na stravu (obedy zadarmo) VŠETKÝM žiakom navštevujúcim školu, ktorých zákonní zástupcovia (ZZ) o dotáciu požiadajú do 04. 04. 2023.


          Spôsob podania žiadosti:

          - osobne pani vedúcej školskej jedálne (tlačivo si môžete vyzdvihnúť v školskej jedálni, resp. stiahnuť TU)

          - elektronicky cez Edupage (prihlásiť sa rodičovským kontom – Žiadosti – Návratka),


          1. Súčasní stravníci vypĺňajú  Žiadosť  - Navratka-_rodic.docx odovzdať do 04. 04. 2023.

          2. V prípade, že sa žiak v školskej jedálni nestravuje, je zároveň potrebné prihlásiť žiaka na stravovanie.
               Títo žiaci doručia obe tlačivá -  Navratka-_rodic.docx + PRIHLÁŠKA_NA_STRAVOVANIE.docx.
               
          Odovzdať
          do 04. 04. 2023.

           

          * V prípade, ak rodič dieťaťa nedoručí prihlášku na stravovanie do 04.04.2023, na dieťa nebude možné poskytovať dotáciu na stravu, až kým rodič v priebehu školského polroka o dotáciu na stravu nepožiada. (Tá bude priznaná až od septembra).

          Bližšie informácie resp. podmienky poskytne vedúca školskej jedálne Mgr. Michaela Bramuková.

        • Marec mesiac knihy v 1. ročníku

        •      Keďže marec je mesiacom knihy, pani učiteľka prvého ročníka pripravila pre svojich žiakov aktivity súvisiace s čítaním. Zábavnými aktivitami sa pokúsila vzbudiť u nich záujem o knihu a zvýšiť ich čitateľskú gramotnosť.

          Navštívili školskú knižnicu, kde príjemné chvíle strávili nie len pri rozprávke, ale aj pri plnení zábavných úloh. Zasmiali a zabavili sa aj pri hraní divadielka O Červenej čiapočke. Veľký úspech mala hra čelovka, v ktorej žiaci pomocou otázok zisťovali, akých knižných hrdinov zastupujú.

          To, že čítanie kníh môže byť aj náučné sa presvedčili, keď pracovali s encyklopédiami. Po prečítaní textu o gorile, niektorí žiaci prijali dobrovoľnú domácu úlohu vyhľadať v encyklopédii zaujímavosti  o nej alebo inom zvieratku, či vyhľadať a prečítať o niečom,čo ich v knihe najviac zaujme. So svojimi nadobudnutými poznatkami sa podelili so spolužiakmi, kde krásne odprezentovali, čo nové sa dozvedeli.

          Veríme, že čítanie im bude prinášať potešenie a kniha bude pre nich zdrojom neoceniteľných vedomostí a inšpirácií.

      • Návšteva predškolákov v 1. ročníku
        • Návšteva predškolákov v 1. ročníku

        • Dňa 30.3. 2023  žiaci prvého ročníka privítali medzi nami škôlkarov,  aby sa oboznámili s prostredím, ktoré bude už onedlho aj im blízke. Prváci im s radosťou ukázali, čo sa stihli naučiť od vtedy ako opustili brány MŠ. Veru, zvládli toho dosť.  Budúci prváci plnili s nami prvé školácke úlohy, prezreli si šlabikáre a matematiky, spoločne sme si zaspievali.  Veľkým zážitkom bolo, že si mohli vyskúšať ako sa sedí v naozajstnej školskej  lavici a počíta na veľkom počítadle.  Všetci zistili, že školy sa netreba báť, lebo prináša nové vedomosti, ale aj hru a zábavu. Ďakujem za návštevu a tešíme sa na nich znova na zápise.

        • Biblická olympiáda v šk. roku 2022/2023

        • Dňa 28. 03. 2023 sa traja žiaci zúčastnili okresného kola Biblickej olympiády, ktorá sa konala v priestoroch Teologickej fakulty, Hlavná 89, Košice.

          Žiaci obsadili veľmi pekné 2.miesto.

          Olympiády sa zúčastnili:

          Jakub Bálint                -  7. ročník
          Boris Béreš                  -  7. ročník
          Denis Bramuka            -  7. ročník

        • Sadenie ovocných stromov a kríkov

        • V rámci aktivít nášho environmentálneho akčného plánu Zelenej školy sme v spolupráci s Materskou školou vysadili ďalšie ovocné stromy a kríky. Predškoláci si najprv pozreli pokus o zadržiavaní vody v prírode, ktorý im predviedli starší žiaci. Potom si vysadili jabloň, o ktorú sa budú starať.

          Všetky vysadené dreviny sú lokálne druhy vypestované a štiepené na Slovensku a zakúpené boli taktiež od lokálneho dodávateľa. Pod odborným vedením p. Petra Olexu sme vysadili hrušku, jabloň, ringlotu a slivku a z kríkov egreš a ríbezle. Za finančnú dotáciu ďakujeme p. Rasťovi Šelepskému a OZ Priatelia trstenskej prírody.

        • Svetový deň vody 2023

        • „Skúmali sme, bádali, hlavičky si lámali.

          Rébusy sme vyriešili, potom zručnosť si skúsili.

          Aj nožičky-ručičky zapojili trošička,

          bola z toho super skvelá rozcvička.“

           

          Oslavy Svetového dňa vody 2023 sa v našej škole niesli v znamení hier, súťaží, vážnych, či menej vážnych tém, skvelých kúziel s vodou za pomoci fyziky, modelovania, výtvarných i básnických stvárnení a rôznych pokusov či prácou s mikroskopom. Každý učiteľ na svojom stanovišti vytvoril priestor divergentných úloh a všetci žiaci tak v sebe mohli objaviť mysliteľa, fyzika, výtvarníka, kúzelníka, športovca... Osobitným stanovišťom bola špeciálna učebňa, kde prezentácia o Ocean club, ktorý ponúka možnosť adoptovať si zachráneného morského živočícha a sledovať jeho životný príbeh, nadchla mnohých žiakov. /Ocean Club - nezisková organizácia podporujúca čistenie oceánov od plastového odpadu. Finančné prostriedky získava z darcovských príspevkov za adoptovanie morských zvierat, ktoré sú priamo ohrozené znečisťovaním morí a oceánov. Naši žiaci sa môžu zapojiť do výtvarnej súťaže, ktorá potrvá až do 20. apríla – vyhodnotenie súťaže sa uskutoční na Deň Zeme. Víťaz získa vlastné zvieratko so sledovacím náramkom – túto cenu venovala do súťaže pani učiteľka 😊  Vo vrecúšku Ocean Club už netrpezlivo čaká ľadový medveď Boreo/

           

                      Aktivitami sme opäť upriamili pozornosť na dôležitosť vzdelávania sa v oblasti environmentálnej výchovy ale predovšetkým dôležitosť uplatňovania vedomostí v praxi najprv v lokálnej a v konečnom dôsledku globálnej sfére.

      • Testovane 9 - 2023
        • Testovane 9 - 2023

        •      Dňa 22. marca 2023  sa naši deviataci zúčastnili celoslovenského testovania žiakov 9. ročníka základných škôl pod názvom Testovanie 9 – 2023.

          Žiaci si overili svoje vedomosti  z predmetov matematika, slovenský jazyk a literatúra. Cieľom  tohto testovania je získať prehľad o výkonoch žiakov na výstupe zo stupňa ISCED 2, porovnať ich výkon v testoch a poskytnúť školám spätnú väzbu a kompletnejší prehľad o testovaných predmetoch, ktorý môže pomôcť pri skvalitňovaní vzdelávania. Výsledky žiakom poslúžia ako podklad pre prijímacie skúšky na stredné školy. Výsledky by naši žiaci mali poznať koncom apríla 2023. Ukážky testov sú zverejnené na stránke NIVAM: https://www2.nucem.sk/sk/merania/narodne-merania/testovanie-9 .

                      Našim deviatakom držíme palce, dúfame, že do toho dali všetko tak, ako aj učitelia, ktorí ich pripravovali:  pani učiteľka Szalonová (matematika) a pán učiteľ Timuľak (slovenský jazyk a literatúra).

      • Vyhodnotenie okresného kola matematickej súťaže Pytagoriáda
        • Vyhodnotenie okresného kola matematickej súťaže Pytagoriáda

        • 20. – 21.3.2023, sa uskutočnilo okresné kolo matematickej súťaže Pytagoriáda.

          Našu školu reprezentovali vo svojej kategórii títo žiaci:

          Alex Ivan- 3.ročník  ( 9 bodov)

          Nina Bartková – 4. ročník   ( 9 bodov )

          Bibiana Pahulyiová ( 17 bodov ) , Lívia Kleščinská  ( 6 bodov )– 6. ročník

          Jakub Bálint – 7. ročník ( 7 bodov )

           

          Úspešnou riešiteľkou v kategórii   P6  sa stala  Bibiána  Pahulyiová, ktorá získala spolu 17 bodov : 13 bodov za správne riešenie a  4 body za ušetrený čas.

          Gratulujeme úspešnej riešiteľke a všetkým zúčastneným riešiteľom ďakujeme za reprezentáciu našej školy.

        • Školský florbalový turnaj 2023

        • Dňa 03. 03. 2023 sa konal prvý ročník Flórbalového putovného pohára na ZŠ Trstené pri Hornáde.

          Turnaja sa zúčastnili dve kategórie žiakov a to:

          • Mladší žiaci 5. ročníka (2 tímy), 6. ročníka a 7. ročníka
          • Starší žiaci 7. ročníka, 8. ročníka (2 tímy) a 9. ročníka

          V jednom tíme boli 4 hráči, spolu bolo 8 tímov (32 žiakov).  Rozhodcami v tejto súťaži boli

           Mgr.  Tatiana Papcúnová a Mgr. Tibor Papp

           

          V kategórií mladších žiakov sa umiestnili:

          1. miesto  a putovný pohár získal tím Zlatá strela ( 5. ročník)

          2. miesto sa ušlo  – Východňarom (6. ročník)

          3. miesto pripadlo – Kuchtíkom (5. ročník)

          Cenu najužitočnejšieho hráča získala Karin Šomšáková z tímu Orea

           

          V kategórií starších žiakov sa umiestnili:

          1. miesto a putovný pohár  získal tím 9. ročníka Zlatí orli

          2. miesto obsadil tím 8. Ročníka Patkanie chvosty

          3. miesto NMK Trstené

          Cenu najužitočnejšieho hráča získal  hráč Boris Béreš z tímu Trstenskí čavovia

           

          Víťazom sláva a česť porazeným.  O rok si to opäť zopakujeme. Ďakujeme všetkým účastníkom a pomocníkom pri organizovaní tejto súťaže.

        • Lyžiarsky výcvikový kurz 2023

        •      Dňa 20.02. - 24.02. 2023 sa uskutočnil LVK.  Lyžiarskeho výcviku /ďalej LV/ sa zúčastnilo 29 žiakov, z toho 20 ne - lyžiarov a 9  lyžiarov stredne pokročilých a pokročilých. Lyžiarsky výcvikový kurz sa konal v lyžiarskom stredisku Jahodná. Výcvik bol dennou formou.

          Práca bola náročná, hlavne prvé dva dni, keď sme potrebovali naučiť základy lyžovania veľký počet žiakov. Žiaci boli rozdelení do troch družstiev podľa lyžiarskej zdatnosti. Tieto tri družstvá si zobrali profesionálny inštruktori SKI Jahodná, Martin, Robo, Igor.

          Vyhodnotenie LV sa uskutočňovalo každý deň počas výcviku v skupinách. Využité bolo aj sebahodnotenie žiakov. Počasie a podmienky na lyžovanie boli vynikajúce, až na posledný piaty  deň výcviku pre nepriazeň počasia, silný dážď, hmla a ľad na zjazdovke. Aj napriek  nepriazni počasia sa uskutočnili preteky v jednotlivých skupinách, ako vyvrcholenie LV.

           Lyžiarsky výcvik ukončilo spolu 29 žiakov. Všetci sa naučili lyžovať, čo bolo aj cieľom výcviku. Tí lepší vylepšili techniku a tí čo prvýkrát stáli na lyžiach sa naučili  zlyžovať aj stredne ťažké zjazdovky. Všetkých žiakov musíme  pochváliť, za ich dochvíľnosť, disciplínu a pozitívny vzťah k lyžovaniu. Túto pochvalu dostali aj od inštruktorov Igora, Roba, Martina.

        • Valentínska párty

        •      V piatok 17. 2. 2023 v popoludnajších hodinách v priestoroch našej školskej telocvične boli zaznamenané nevšedné javy. Prelet  farebných svetiel, neutíchajúci smiech, výskot, hudba, spev, tanečné kreácie, super nálada, a nielen to sprevádzalo našu Valentínsku párty.

               Pekná výzdoba dotvárala atmosféru a naše chuťové bunky potešilo chutnučké občerstvenie.

               Súčasťou párty bolo hlasovanie o najlepších tanečníkov - kráľovnej a kráľa párty. Tými sa stali Alan Budai a Karolína Bramuková.

               Prostredníctvom Valentínskej pošty, ktorej prípravy prebiehali už počas týždňa, sme mohli obdarovať ale aj potešiť svojich kamarátov, spolužiakov i hocikoho spomedzi nás.

               Všetkým, ktorí sa zapojili do príprav a realizácie veľmi pekne ďakujeme.

          Bolo super a tešíme sa o rok. 

        • Začiatok II. polroka v objatí literatúry (Hviezdoslavov Kubín 2023 - školské kolo)

        •      V stredu 1. 2. 2023 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo celoslovenskej recitačnej
          súťaže Hviezdoslavov Kubín. V šľapajách Hviezdoslava sa vybrali viacerí naši žiaci
          a rovnako ako on si prevažná väčšina vybrala veršované spracovanie ľudských myšlienok,
          ktoré poslucháčom, žiakom rôznych ročníkov a komisii, predniesli. Žiaci súťažili
          v kategóriach určených podľa ročníka. Účastníkmi súťaže boli najlepší recitátori z každej
          triedy, spomedzi ktorých mala komisia zložená z p. uč. Kleščinskej, p. uč. Papcunovej a p. uč.
          Timuľaka vybrať ešte vymedzenejší okruh najpútavejších prednesov a odmeniť vecnými
          užitočnými darmi. Víťazí kategórií budú reprezentovať našu školu na okresnom kole
          Hviezdoslavovho Kubína.

        • Karneval 2023

        •      Karneval patrí medzi obľúbené akcie v škole, kde sa  deti do vôle vytancujú, zabavia, posmejú, zasúťažia. Tohto roku si zatancovali Hlava, ramená, kolená, palce po slovensky i po anglicky, Kačací tanec, Keď si šťastný, Macarenu,  snažili sa po triedach udržať balón po celú pesničku vo vzduchu. Podarilo sa to dvom triedam. Taktiež sa mohli dať zadarmo pomasírovať, či kosťou, varechou, alebo len holými rukami. Ocenili sa TOP masky, najsmiešnejšie, najfarebnejšie a HOME MADE masky, ktorých bolo na karnevale dosť. Vylosovali sme aj výherkyňu knihy za kvíz o Kriste Bendovej a odovzdali diplomy za úspešnú účasť v súťaži Všetkovedko, ktorej sa zúčastnilo 12 žiakov našej školy.

        • Školský stolnotenisový turnaj 2023

        •  

            V posledný deň 1. polroka šk. roku 2022/2023 sa v našej škole uskutočnilo finále Školského stolnotenisového turnaja. Teší nás, že naši žiaci o tento turnaj majú naozaj veľký záujem. A všetci tí, ktorí tento záujem prejavili, sa mohli aj tento rok zapojiť.

               Počas hodín telesnej výchovy žiaci odohrali tréningové a neskôr kvalifikačné zápasy. Tí najlepší z ročníkov sa prebojovali až do dnešného finále.

               Aj tohto roku sme zvolili formát PLAYOFF. Do finále sa kvalifikovalo desať žiakov (5 chlapcov a 5 dievčat) a na dvoch šťastlivcov sa usmialo šťastie v podobe DIVOKEJ KARTY (priamy postup do finále).

               O postupe rozhodli tri víťazné sety. V boji o zlato, striebro a bronz štyri a v SUPERFINÁLE o titul Absolútneho školského šampióna rozhodovalo päť víťazných setov.

               Žreb určil dvojice a začal sa boj o medaily. Mladší žiaci získavali hlavne skúsenosti.  Starší zas svojimi údermi preukazovali um i prax z predošlých ročníkov. Mnohí mladší žiaci boli príjemným prekvapením. Najlepší, traste sa, vyrastá vám ďalšia konkurencia! 😉

               Všetci dvanásti finalisti odchádzali so sladkou odmenou a malou pozornosťou. Pre najlepších z najlepších boli pripravené medaily, diplomy a rôzne ceny. V SUPERFINÁLE sa stretli víťaz kategórie chlapcov a víťazka kategórie dievčat.

               A ako to celé vyzeralo a dopadlo si môžete pozrieť v našej galérii a výsledkovej listine (ŠST_2023_vysledky.pdf) a videách. 😉

      • Okresné kolo olympiády z anglického jazyka
        • Okresné kolo olympiády z anglického jazyka

        •      Aj v tomto školskom roku si svoje znalosti a jazykové zručnosti porovnali naši žiaci so svojimi rovesníkmi z iných škôl v okresnom kole olympiády z anglického jazyka. Súťažili prostredníctvom vypracovania testu zloženého z gramatiky, slovnej zásoby, čítania s porozumením a posluchu s porozumením. V ústnej časti vymysleli príbeh o obrázku a v hraní rolí si vyskúšali ako argumentovať a vysvetľovať svoje požiadavky či plány do budúcnosti. Reprezentovala nás Lívia Kleščinská (6.roč.) a Petra Šomšáková (9.roč.), ktorá sa stala úspešnou riešiteľkou. Dievčatám ďakujeme za reprezentáciu a prajeme veľa úspechov v ich ďalšom štúdiu.