• Divadelné predstavenie v Košiciach

        •      Dňa 26. júna 2023 sa žiaci 5. – 9. ročníka so svojimi triednymi učiteľmi zúčastnili
          divadelného predstavenia v Historickej radnici v Košiciach. Naši žiaci vzhliadli adrenalínovú
          komédiu – Reparát z povinného čítania. Trojica známych hercov z televíznych obrazoviek za
          necelých 80 minút prelúskali viaceré diela povinného čítania. Vybrali si zaujímavé spôsoby,
          ako mladým ľuďom sprostredkovali to najdôležitejšie zo slovenskej literatúry – hrali, spievali,
          rapovali, veršovali, varili, hrali hokej a chatovali. Nechýbal ani humor, bláznivý kolotoč
          nápadov a asociácii o našich významných literátoch.
               Naši žiaci z tohto podujatia odchádzali s dobrou náladou a úsmevom na tvári.

      • Dôležitý oznam školskej jedálne - dotácia na stravu šk. rok 2023/2024
        • Dôležitý oznam školskej jedálne - dotácia na stravu šk. rok 2023/2024

        •  

           S účinnosťou od 1. mája 2023 bude poskytovaná dotácia na stravu (obedy zadarmo) VŠETKÝM žiakom navštevujúcim základnú školu aj od 1.9.2023 do 31.12.2023, ktorých zákonní zástupcovia (ZZ) o dotáciu požiadajú do 29. 06. 2023. 

           

          Spôsob podania žiadosti:
          - osobne
          pani vedúcej školskej jedálne (tlačivo si môžete vyzdvihnúť v školskej jedálni, resp. stiahnuť TU) 

          - elektronicky cez Edupage (prihlásiť sa rodičovským kontom – Žiadosti – Návratka),   

          V prípade záujmu o využitie dotácie potrebné prihlásiť žiaka na stravovanie a podať žiadosť o dotáciu (návratku).


          Tlačivá -  Navratka__pomocka_od_01.09.2023.docx SJ_-_prihlaska_22_23.docx.      

          Odovzdať do
           29. 06. 2023 . 

            

          * V prípade, ak rodič dieťaťa nedoručí prihlášku na stravovanie do 29.06.2023, na dieťa nebude možné poskytovať dotáciu na stravu, až kým rodič v priebehu školského polroka o dotáciu na stravu nepožiada. Musí byť jednoznačne preukázané, že rodič dieťaťa požiadal o poskytnutie dotácie na stravu. 

          Bližšie informácie resp. podmienky poskytne vedúca školskej jedálne Mgr. Michaela Bramuková. 

           

        • Škola v prírode Zelený breh, Sigord

        •      Žiaci  2.,3. a 4. ročníka sa zúčastnili školy v prírode na severe Slanských vrchov na Sigorde. Hneď prvý deň sme si vliezli do 4-metrového dreveného megafónu za obcou Zlatá Baňa, aby sme ešte intenzívnejšie vnímali zvuky prírody, prešli sme si Sigordske koľečko, objímali stromy, prešli bosí zážitkovým chodníkom. Večer sa žiaci žrebom rozdelili do troch skupín, ktoré si členovia nazvali Blesky, Čierne patkaňe a Veselé pandy. Pomaľovali si tričká názvom skupiny a obrázkami. Po večeri trieda čítala triede rozprávku Soľ nad zlato, v stredu zas zahrali rozprávku s tým istým názvom, ale úplne iným príbehom. Všetky tri divadelné spracovania boli zaujímavé a deti to bavilo. Zapojili sa všetci žiaci. V utorok sme šli na celodenný výlet autobusom SAD Prešov do Solivaru, MHD do Ruskej Novej Vsi. Z konečnej zastávky to na Zbojnícky hrad bola po červenej turistickej značke asi hodinová prechádzka s neveľkým prevýšením. Blatistá cesta poskytovala časté preskakovanie prekážok. Z vrcholu sme sa pokochali výhľadom na Prešov, menšie obce a dva hrady – Kapušiansky a Šarišský.  Následne sme mali vstup do múzea Solivar. V stredu počasie prialo  učeniu,  začali sme maľovať drevený prívesok.Vo štvrtok sme sa doobeda učili, maľovali, poobede šli na kratšiu túru k minerálnym prameňom Šťavica a Kyselka. Večer sme  ukončili skupinovú súťaž, ktorú  vyhrali Blesky pred Patkaňmi a Pandami, zatancovali si na diskotéke. Bodovanie izieb vyhrali traja chlapci, ktorí mali aj počas dňa väčšinou poriadok. V piatok pred obedom sme deťom rozdali diplomy za rôzne situácie. Po obede sme si vyniesli všetky veci na parkovisko a počkali na autobus, ktorý nás odviezol do Prešova, kde sme si pozreli príbehy o planétach a hviezdach, galaxiách v hvezdárni a v planetáriu. Denníky ŠvP doniesli deti domov rôzne zaplnené zážitkami, ktoré si sporadicky zaznamenávali.

        • Exkurzia do rekreačného strediska Alpinka

        •      Dňa 15.6.2023 sa žiaci 1. až 4. ročníka vybrali na  exkurziu do rekreačného strediska Alpinka. V  stanici Čermeľ sa od sprievodkyne vláčika žiaci dozvedeli o histórii košickej destskej železnice a niektorí mali možnosť si vyskúšať aj dobovú železničiarsku uniformu. Jazdu Čermeľskou dolinou sme si užili všetkymi zmyslami v otvorenom vyše 100-ročnom historickom vozni. Na konečnej stanici Alpinka nás čakal program so záchrannými zložkami. Žiaci sa oboznámili s prácou policajtov, hasičov aj  pracovníkov civilnej ochrany. Mohli si vyskúšať i prácu záchranárov, naučiť sa správne reagovať v náročných situáciách. Na konci exkurzie sme si ešte užili vozenie na maxi drezine s ručným pohonom.

               Veríme, že aj takáto forma prostredníctvom zážitkového učenia poskytla žiakom množstvo nových vedomostí a poznatkov.

        • Noc v škole - 5. ročník

        •      Akcia, ktorú túžobne očakávali naši piataci sa stala skutočnosťou. Z piatku na sobotu, zo 16. na 17. júna 2023, zažili na svojej koži prvýkrát Noc v škole. Nabalení dobrotami a potrebami na prežitie 😊 sa s úsmevom a radosťou vracali späť do školy.
               Našu triednu akciu sme odštartovali super aktivitou, pri ktorej sme sa lepšie spoznali. Neodradilo nás ani nepriaznivé počasie a vďaka nášmu záložnému plánu sme si vychutnali pečené klobásky, špekáčiky a iné dobroty. Naše kamarátstvo a vzťahy v triede sme utužovali florbalovým turnajom, kinektovou tanečnou zábavou prostredníctvom Xbox-u  a spoločenskými hrami. Chutné pizze počas pozerania rozprávky nám dodali ďalšiu energiu a mohli sme pokračovať v zabávaní sa.  Školu zahalila čierno-čierna tma a hodina H sa blížila. Dlhoočakávaná chvíľa bola tu, začala sa schovávačka. Školu ovládlo tajuplné ticho a napätie sa dalo krájať. Schovávačka napokon dopadla dobre. Všetci schovaní sa našli a my sme sa mohli pobrať do našich provizórnych postelí – do spacákov. Zaspávali sme s hodnotením aktivít a zážitkov na perách. Po náročných večerných (nočných) aktivitách nás čakala ranná realita - zobúdzanie. Všetko sme pekne upratali (zahladili všetky stopy 😊 ) a spokojní sme sa pobrali domov - dospať zameškané.

      • Školská jedáleň - Novinka
        • Školská jedáleň - Novinka

        • Vážení rodičia, 

          v spolupráci s našou školskou jedálňou sme pripravili novinku.
          Spúšťame skúšobné odhlasovanie z obedov (z dôvodu neprítomnosti žiaka v škole) prostredníctvom EDUPAGE.
          Nemusíte teda volať pani vedúcej, ale stačí v jedálnom lístku kliknúť na tlačidlo "Odhlásiť sa" (viď obrázok). Strávníci sú prihlasovaní automaticky.

          Odhlasovať je možne najneskôr do 8.00 hod. daného dňa.

        • Škola v prírode Zelený breh, Sigord

        •      Žiaci  2., 3. a 4. ročníka sa zúčastnili školy v prírode na severe Slanských vrchov na Sigorde. Hneď prvý deň sme si vliezli do 4-metrového dreveného megafónu za obcou Zlatá Baňa, aby sme ešte intenzívnejšie vnímali zvuky prírody, prešli sme si Sigordske koľečko, objímali stromy, prešli bosí zážitkovým chodníkom. Večer sa žiaci žrebom rozdelili do troch skupín, ktoré si členovia nazvali Blesky, Čierne patkaňe a Veselé pandy. Pomaľovali si tričká názvom skupiny a obrázkami. Po večeri trieda čítala triede rozprávku Soľ nad zlato, v stredu zas zahrali rozprávku s tým istým názvom, ale úplne iným príbehom. Všetky tri divadelné spracovania boli zaujímavé a deti to bavilo. Zapojili sa všetci žiaci.
              V utorok sme šli na celodenný výlet autobusom SAD Prešov do Solivaru, MHD do Ruskej Novej Vsi. Z konečnej zastávky to na Zbojnícky hrad bola po červenej turistickej značke asi hodinová prechádzka s neveľkým prevýšením. Blatistá cesta poskytovala časté preskakovanie prekážok. Z vrcholu sme sa pokochali výhľadom na Prešov, menšie obce a dva hrady – Kapušiansky a Šarišský.  Následne sme mali vstup do múzea Solivar.
               V stredu počasie prialo učeniu, začali sme maľovať drevený prívesok.
              Vo štvrtok sme sa doobeda učili, maľovali, poobede šli na kratšiu túru k minerálnym prameňom Šťavica a Kyselka. Večer sme  ukončili skupinovú súťaž, ktorú  vyhrali Blesky pred Patkaňmi a Pandami, zatancovali si na diskotéke. Bodovanie izieb vyhrali traja chlapci, ktorí mali aj počas dňa väčšinou poriadok.
              V piatok pred obedom sme deťom rozdali diplomy za rôzne situácie. Po obede sme si vyniesli všetky veci na parkovisko a počkali na autobus, ktorý nás odviezol do Prešova, kde sme si pozreli príbehy o planétach a hviezdach, galaxiách v hvezdárni a v planetáriu. Denníky ŠvP doniesli deti domov rôzne zaplnené zážitkami, ktoré si sporadicky zaznamenávali.

      • Ponuka - Futbalový kemp RFC
        • Ponuka - Futbalový kemp RFC

        •       Regionálne futbalové centrum (RFC) realizuje v termínoch od: 3.7. – 7.7 a 10.7. – 14.7. futbalové
          kempy , ktoré sa uskutočnia na futbalových ihriskách GEČE a BARCE, zamerané podľa jednotlivých
          vekových kategórii na rozvoj pohybovej aktivity detí a mládeže vo veku od 6 – 15 rokov.
               Aktivity budú vykonávané pod dohľadom licencovaných trénerov a skúsených pedagógov.

          Viac informácii o našej spoločnosti a ďalších aktivitách sa dozviete na našej stránke :
          https://www.regionalnefc.sk/
          Registráciu na jednotlivé kempy nájdete na nižšie uvedenom linku:
          https://www.regionalnefc.sk/registracia-do-rfc/

          V prípade otázok môžete nás kontaktovať nasledovne:

          Mail: regionalnefc@gmail.com, info@regionalnefc.sk
          Telefón: 0902 123 681 pán Šmelko

          Futbalovy_kemp_Geca.pdf

      • Matematický klokan 2023
        • Matematický klokan 2023

        •      Matematický  klokan - je najväčšia medzinárodná matematická súťaž, pre žiakov základných a stredných škôl.

          27.3. 2023 vybraní žiaci našej školy, sa  tiež zapojili do súťaže. Písomnou formou riešili 15 úloh v stanovenom limite.

          Súťažiaci-

           2. ročník: Eliška Čorbová  (18. miesto),  Oliver Deák (18. miesto)                  (13 021 súťažiacich )

           3. ročník: Alex Ivan (46. miesto), Šimon Dojčák (42. miesto)                             (10 005 súťažiacich)

           4. ročník: Jakub Barger (36. miesto), Nina Bartková (36. miesto)                       (8828 súťažiacich)

           5. ročník: Matúš Pahulyi (72. miesto), Oliver Kmec (70. miesto)                         (4176 súťažiacich)

           6. ročník : Bibiana Pahulyiová (24. miesto), Lívia Kleščinská (39. miesto)          (3460 súťažiacich)

           7. ročník : Jakub Bálint (44. miesto), Alexander Lukáč (62. miesto)                     (2843 súťažiacich)

           8. ročník: Andrea Semanová (13. miesto), Matej Bartko (63. miesto)                  (2328 súťažiacich)

           

          Zúčastnení žiaci získali diplom za účasť, ceruzky a perá s logom súťaže.

           

          Úspešnými riešiteľmi sa stali :

             Bibiana Pahulyiová – 6.ročník-  obsadila 24. miesto z 3460 súťažiacich

             Andrea Semanová – 8. ročník - obsadila 13. miesto z 2328 súťažiacich

           

          Ďakujeme zúčastneným žiakom za účasť a gratulujeme úspešným riešiteľkám.

      • Súťaž o 2 hodiny TaŠV so športovou osobnosťou
        • Súťaž o 2 hodiny TaŠV so športovou osobnosťou

        •      Milí žiaci, rodičia návštevníci našej stránky. Aj naša škola sa chce zabojovať v tejto súťaži, preto potrebujeme Vašu pomoc.

               Na Facebookovom profile (Tréneri v škole) bola stustená súťaž o 2 hodiny TaŠV so športovou osobnosťou, 2 Trénermi v škole a Cvičkom. Hráme o 2 hodiny TaŠV s Jánom Ďuricom, Barborou Mokošovou, Tomim "Kidom" Kovácsom, Vladimírom Moravčíkom alebo Rasťom Staňom.

          Do súťaže je zapojená aj naša škola!

          Čo potrebujete na to aby sme vyhrali? 

          Nazbierať najviac hlasov pre našu školu v rámci svojho kraja v tomto formulári: https://bit.ly/sutazSVKosobnost2023.

          V každom kraji vyhráva práve 1 škola, ktorá nazbiera najviac hlasov vo svojom kraji. 

          Po odoslaní formuláru si môžete pozrieť aký je aktuálny stav hlasov. 

          Súťaž prebieha do 1.6.2023!  

          ĎAKUJEME ZA VAŠU HLASY ;) 

           

        • Regionálne kolo Botanikiády

        •      Dňa 17. mája 2023 sa konalo regionálneho kola Botanikiády v Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach. Do tohto kola po online teste postúpili z našej školy dve žiačky 5. ročníka Ela JakubčínováEvelýna Kaduková.
               Naše žiacky si na piatich stanovištiach overili svoje vedomosti z botaniky. Témou pre tento rok bola ,,Voda, základ života.“ Dievčatá si z tejto súťaže odniesli okrem nových poznatkov a zážitkov aj vlastnoručne zasadenú rastlinku.
          Obom žiačkam ďakujeme za reprezentáciu našej školy.

        • Projekt „Digitálny žiak“

        • Milí rodičia,
          projekt „Digitálny žiak“ je určený pre žiakov všetkých ZŠ a SŠ, ktorí študujú v SR. 
          Využite nárok na príspevok 350 Eur na zakúpenie digitálneho zariadenia. Má naň nárok žiak,
          ak patrí aspoň do jednej zo 4 skupín oprávnených žiadateľov.
          Zaregistrujte sa najneskôr do 30. 6. 2023.

          Oprávnené skupiny:

          • žiaci, ktorí sú členmi domácnosti v hmotnej núdzi (príjem členov domácnosti nedosahuje sumy životného minima)
          • žiaci, ktorí majú vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie o tom, že ich špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby vyplývajú z ich vývinu v sociálne znevýhodnenom prostredí
          • žiaci, ktorí sú členmi domácností, ktoré neprekračujú 60% mediánu príjmu (na základe potvrdenia o výške príjmu, resp. doklad o nevykonávaní zárobkovej činnosti, napr. potvrdenie o nezamestnanej osobe)
          • žiaci prvého ročníka stredných škôl (pre školský rok 2022/2023)

          Ako to funguje?
          V prípade, že patríte do skupiny oprávnených užívateľov a chcete získať svoj digitálny
          príspevok, vyplňte registračný formulár. V prípade, že je študent plnoletý (18 rokov)
          registrovať sa môže aj sám. Viac info na: https://digitalnyziak.sk/.

        • V koži sokoliarov

        •       Po dlhošom čase sme mali možnosť nahliadnuť do tajov sokoliarstva.
          Nad hlavami lietať a zblízka obdivoť sme tak mohli myšiaka, sokola, orla, kuvika či výra. 

        • Futbalový putovný pohár

        •      Dňa 05. 05. 2023 sa konal prvý ročník Futbalového  putovného pohára na ZŠ Trstené pri Hornáde.
          Turnaja sa zúčastnili dve kategórie žiakov a to:

          • Mladší žiaci (3. tímy) 5. ročníka, 6. ročníka.
          • Starší žiaci (3. tímy) 7. ročníka, 8. ročníka a 9. ročníka.

          V jednom tíme bolo po 5 hráčov, spolu bolo 6 tímov (30 žiakov).  Rozhodcami v tejto súťaži boli Mgr.  Matúš Timuľak a Mgr. Tibor Papp

          V kategórií mladších žiakov sa umiestnili:

          1. miesto  a putovný pohár získal tím ALL STARS ( 5. ročník)

          2. miesto sa ušlo  tímu SK LEGENDS (6. ročník)

          3. miesto pripadlo tímu FC ŽIVEL (5. ročník)

          Cenu najužitočnejšieho hráča získala Natália Bosáková z tímu ALL STARS

           

          V kategórií starších žiakov sa umiestnili:

          1. miesto a putovný pohár  získal tím 8. ročníka MAGIC EAGLES

          2. miesto obsadil tím 7. ročníka SEVEN UNITED

          3. miesto  získal tím FC DYNAMO

          Cenu najužitočnejšieho hráča získal  hráč Tomáš Slimák z tímu MAGIC EAGLES

           

          Víťazom sláva a česť porazeným.  O rok si to opäť zopakujeme. Ďakujeme všetkým účastníkom a pomocníkom pri organizovaní tejto súťaže.

        • Beseda o dospievaní

        •      Dňa 3. 5. 2023 sa v našej škole uskutočnila odborná prednáška pre žiakov 5., 6. a 7. ročníka. Téma prednášky bola: Adam a Eva, alebo nie sme rovnakí,. Pútavým rozprávaním p. lektorka Z. Šutá previedla našich žiakov dôležitými informáciami o puberte, fyzickom, psychickom a sociálnom dozrievaní. Tiež o správnych hygienických návykoch a  vhodnej životospráve. Z tejto besedy si naši žiaci odniesli veľa cenných poznatkov do života.

        • Okresné kolo Biologickej olympiády

        •      Dňa 13. apríla 2023 sa konalo okresné kolo Biologickej olympiády, kategória E –
          Poznaj a chráň, na ktorom nás reprezentovala Lívia Kleščinská zo 6. ročníka ako jediná
          žiačka našej školy. V tejto náročnej olympiáde si porovnala svoje vedomosti z odboru
          zoológia v teste a identifikácií živočíchov z biotopu les. Takmer rok pracovala na zbierke
          živočíchov, ktorú porota vysoko ohodnotila. Livka sa umiestnila na veľmi peknom 3. mieste
          a len pár bodov ju delilo od postupu na krajské kolo. Našej Livke gratulujeme a ďakujeme za
          reprezentáciu našej školy.

      • Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko
        • Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko

        • Do literárno-slohovej súťaže prehlbujúcej vzťah k Slovensku, jeho kultúre, minulosti, súčasnosti a okolnostiam, ktoré sa ho týkajú, sa zapojil náš žiak zo siedmeho ročníka Jakub Bálint. Do súťaže zaslal svoj originálny text básne s názvom Krvavé časy a postúpil do celoslovenského kola.

          Začítajte sa.

          Jakub Bálint (7. A)

          Krvavé časy

          Nad Tatrou sa zablýskalo, hromy divo idú,
          slovenský ľud nečakal, že tie časy prídu.

          Akoby včera to bol jeden mesiac,
          čo sa Rusi valia besniac.

          Oni nechcú zakopať bojovú sekeru,
          Rusi si dnes na plecia ťažké zbrane berú.

          Či sa náš ľud dožije toho konca vojny,
          jedného dňa celý svet skazy bude hojný.

          Slovenský rod povstane, brániť sa on bude,
          nepochybiac odolá v besnom ruskom prúde.

          Bizarné sú vážne všetky rozhodnutia Kremľa,
          žiť v pivnici, pozrieť sa, posledná tam žemľa.

          Dať ju deťom či starcovi, azda sebe nechať?
          Besné psy von s ľudskou tvárou začnú silno brechať.

          Jedno zlé rozhodnutie z hocijakej vlasti.
          Stačí sa len otočiť a sme všetci v pasti.

          Stačí jedna malá chyba – posledná to vojna,
          tejto hroznej predstave planéta je bojná.

          Nastal súmrak, chaos s ním
          a to všetko pre ten Krym.

          Spojili sa Slovania, ba aj Germáni,
          nezmôžu dnes toho veľa všetci ruskí páni.

          Iba jeden, krutý Plienič svojím prstom príde,
          na každom kontinente toxický prach vzíde.

          Prečo my si nechránime naše polia, lesy?
          Sťa sladký mier vytúžený vytratil sa kdesi.

          Články, počty, chýry, to je samá lož,
          stačí sa len obzrieť, letí lesom nôž.

          A tak všetci čakáme s napätými nervami,
          kedy sa už o stôl tresne so všetkými zverstvami.