• Ochrana života a zdravia - didaktické hry a účelové cvičenie

        •      18. októbra na našej škole prebehla praktická časť didaktických hier a učelového cvičenia. Obsahom teoretických častí boli tématické celky: Riešenie mimoriadnych situácií – civilná ochrana, Zdravotná príprava, Pohyb a pobyt v prírode.
               Praktická časť začala cvičným požiarným poplachom 24. októbra, ktorý nikto nečakal. Zvládli sme to vynikajúco. Svoje teoretické vedomosti žiaci prezentovali v praktickej časti týchto foriem vzdelávania na pripravených stanovištiach.
                  Obe časti vzládli žiaci a ich vyučujúci vynikajúco.

        • Svetový deň výživy

        •      V rozhlasovom príspevku boli žiaci oboznámení o Svetovom dni výživy, ktorý bol vyhlásený na 20. globálnej konferencii FAO - Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo v novembri 1979 v Ríme. Odvtedy sa 16. októbra každoročne pripomína vo viac ako v 150 krajinách sveta vrátane Slovenska. Žiaci si do školy doniesli zdravú desiatu, ktorá obsahovala ovocie a zeleninu.
               Výživa významným podielom ovplyvňuje naše zdravie. Poskytuje základné potreby energie a jednotlivých živín potrebných k životu. Práve preto musíme potraviny správne kombinovať podľa požiadaviek rovnováhy živín
               Správna výživa sa významnou mierou podieľa na zdravotnom stave obyvateľstva, ovplyvňuje kvalitu a dĺžku života a je hlavnou podmienkou prevencie a liečby rôznych ochorení.

        • ZBER PAPIERA 2023

        •      Vážení rodičia, milí žiaci a návštevníci našej webstránky, 

          od 16. 10. – 19. 10. 2023 v našej škole bude prebiehať ZBER PAPIERA.

          Papier - noviny, časopisy, letáky (papier BEZ ŠANÓNOV) noste zviazané alebo v krabiciach v termínoch:

          pondelok               14.30 – 17.00

          utorok – štvrtok       7.00 – 8.00

                                         14.30 – 17.00

          Kontajner bude pristavený pred vstupnou školskou bránou.

          Kartóny NEZBIERAME, NENOSTE !!!

          PROSÍME VŠETKÝCH, ABY V TOMTO TÝŽDNI ZVÝŠILI POZORNOSŤ  PRED VSTUPOM DO ŠKOLY A NEBLOKOVALI VSTUP DO AREÁLU ŠKOLY.

          Získané financie zo zberu budú poukázané na účet Občianského združenia rodičov pri Základnej škole v Trstenom pri Hornáde.

          Vopred ĎAKUJEME za každý kilogram.

        • Slávnostná certifikácia Zelených škôl

        •      Odmenou za náročnú a systematickú prácu, ktorá nás však baví a napĺňa, nám bola slávnostná certifikácia Zelených škôl v Košiciach. So štyrmi žiakmi, zástupcami kolégia našej školy, sme si prebrali certifikát a znovu – už po piaty krát - obhájili vlajku Zelenej školy. Absolvovali sme workshopy – mladší žiaci o divočine s Jergušom Tesákom, staršie žiačky o klimatickej zmene s odborníčkou z Prahy Radkou Tyslovou a workshop pre učiteľov o kvetoch s Veronikou Veľkovou. Po aktívnych zážitkoch sme si pochutnali na slávnostnom obede. Po ňom nasledoval inšpiratívny program v podaní skupiny Eniesa a rozhovorov s niektorými vybranými učiteľmi a ich žiakmi. Milým spestrením bolo vystúpenie žiakov materskej školy. Následne sme si s veľkou radosťou prebrali certifikát a vychutnali si ešte fajný koláčik na záver.

          Naši žiaci sa tak stretli so žiakmi a učiteľmi z iných škôl, lektormi workshopov a predstaviteľmi Zelenej školy i zástupcami hlavných sponzorov programu, bol to určite zaujímavý a prínosný zážitok.

        • Noc v škole 5. ročník

        •      Večer plný športových aktivít, spoločenských hier, tanca a zábavy patril v piatok našim piatakom. Hlavným cieľom bolo formovanie pozitívnej klímy triedy, dobrých vzťahov a spolupráce prostredníctvom spoločnej noci v škole. Po príprave triedy sme sa s vervou pustili do športového zápolenia. Nikto nestál bokom a veru, výmena tričiek po urputnom výkone bola nutná. Po krátkom oddychu nasledovalo slávnostné otvorenie našej triednej knižnice. A aby sa z toho nestala len akcia „pre oko“, hneď sme sa pustili do čítania. Každý potom porozprával o čom čítal a z Grázlika Gaba sa razom stala obľúbená literárna postava. Spoločenské hry a súťaže sa niesli v znamení smiechu. To, ako sa vzájomne poznáme, sme zistili v hre Áno/Nie. A prišli na rad baterky. Skrývačka v nočnej škole má svoje čaro. Prekonali sme svoj strach a objavili zákutia školy, o ktoré sa bežne nezaujímame. Polnočnou diskotékou sme ukončili náš bohatý program a už teraz sa tešíme na ďalší ročník noci v škole.

          Viac fotiek najdete na https://www.facebook.com/zstrstene/

        • Trstenská štafeta 2023

        •      Dňa 06. 10. 2023 v ZŠ Trstené pri Hornáde sa konal už ďalší ročník Trstenskej štafety. Boli oslovení veľkí aj malí Trstenčania. Tejto štafety sa zúčastnila aj Materská škôlka v Trstenom pri Hornáde  - ŽABKY, RYBKY a VÁŽKY so svojimi pani učiteľkami. Túto akciu prišli podporiť aj rodičia z Rady radičov, ako aj naše pani kuchárky zo školskej jedálne.

          Celkový počet bežcov nás potešil. Spolu nás bolo 170.

          Viac fotiek nájdete na našom facebooku. 

        • Európsky deň jazykov 2023

        •    

             26. september, deň venovaný oslave európskych jazykov, začínal veselým príchodom do školy. Žiakov i učiteľov vítala hudba, pozdravy v rôznych jazykoch i kruhy na zemi, v ktorých bolo potrebné splniť zadanú úlohu. Pri vchode si každý žiak vyzdvihol nálepku i leták venovaný oslave tohto dňa. Nasledovali rôznorodé aktivity, pri lúštení ktorých museli žiaci využiť svoju fantáziu, muzikálnosť a v neposlednom rade vedomosti.

             Starší žiaci diskutovali o vplyve umelej inteligencie na učenie sa cudzích jazykov, riešili kvíz o nemecky hovoriacich krajinách, pozreli si videá, v ktorých našli odpovede na otázky ako napríklad, či je potrebné učiť sa gramatiku, aby som ovládal cudzí jazyk. Oboznámili sa s mýtami a faktami o učení sa cudzích jazykov, zahrali sa na jazykového detektíva a pomocou fotografií hádali v ktorej krajine sa nachádzajú.

             Mladší žiaci sa rozprávali o pôvode pozdravu „ahoj“ a naučili sa pozdraviť vo viacerých jazykoch. Zahrali si pexetrio a pozreli rozprávku v španielčine, kde prišli na to, že je množstvo podobných slov nášmu jazyku, a že rozprávke rozumeli aj napriek tomu, že danú reč neovládali.

          Každá trieda si volila najkrajšie slovenské slovo. Vyhrali slová ako „čučoriedka“, „rodina“, “guľôčka“ či „fialôčka“.

               Po splnení aktivít v triedach sa všetci žiaci i učitelia stretli na ihrisku, kde sa spoločne učili tancovať belgický tanec Duchonkaland - tanec priateľstva, tanec pre radosť.

        • Zoznamujeme sa s MICRO:BITMI

        •      Nadačný fond Telekom pri Nadácii Pontis podporil náš projekt s názvom „Micro:bit môj kamarát“. Vďaka grantu sme mohli zakúpiť 20 základných sád micro:bitov.
             Na hodinách informatiky sme sa s obsahom sád pomaličky zoznámili. Takouto formou chceme našich žiakov naučiť základy a princípy programovania s možnosťou overenia svojich zručností a výsledkov svojej práce v reálnych podmienkach s reálnym hardvérom. Chceme, aby žiaci pochopili princípy algoritmizácie. 
             Prvé reakcie žiakov boli fantastiké a tešíme sa ich záujmu. 
             V neposlednom rade chceme, aby prácou s microbitom naše deti - žiaci pochopili, že čas strávený s ikt zariadeniami sa dá aj zmysluplnejšie stráviť. 

          Krátke video si môžete pozrieť po kliknutí na link.

      • Biela pastelka
        • Biela pastelka

        •     Tak ako každoročne, aj tento rok sa žiaci našej školy spoločne s rodičmi zapojila do verejnej zbierky Biela pastelka, ktorá sa konala v dňoch od 19.09. – 22.09.2023. Dve žiačky 9. ročníka zbierali dobrovoľné príspevky od žiakov a rodičov a zároveň ich oboznamovali o potrebe pomoci nevidiacim a slabozrakým ľuďom.
               Výnos Bielej pastelky Únia nevidiacich a slabozrakých každoročne použije na poskytovanie sociálneho poradenstva a sociálnej rehabilitácie, teda na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života.
               Tento rok sme vyzbierali na našej škole 84,40 €.

        • Európsky týždeň mobility

        •      V týždni 18. - 22. 9. sme sa zapojili do Európskeho týždňa mobility aj na našej škole. Niektorí žiaci a žiačky sa i napriek horšiemu počasiu dopravovali do školy od pondelka až do piatka na bicykloch či peši, aj keď doteraz chodili autom. Vďaka rodičom, že im to umožnili a budú umožňovať aj naďalej. Žolíky s chodcom alebo cyklistom získali žiaci za 5 žetónov, teraz ich môžu použiť raz výmenou za neskúšanie do konca októbra.

      • Pozvánka na plenárne zasadanie OZ rodičov a triedne aktívy
        • Pozvánka na plenárne zasadanie OZ rodičov a triedne aktívy

        • Vážení rodičia, 

          pozývame Vás na plenárne zasadanie OZ rodičov, ktoré a uskutoční
          19. 09. 2023 o 16, 30 v priestoroch Klubovne našej základnej školy.

          Po ukončení plenárneho zasadnutia budú prebiehať triedne aktívy.                                                 

        • EXKURZIA NA TUKE

        • V piatok 8. septembra 2023 naši žiaci navštívili verejnosti bežne nedostupné miesta – Strojnícku fakultu TUKE. Počas exkurzie sme videli množstvo robotov, ktoré nám predviedli zaujímavé kúsky. Ohromili nás nové technológie a trendy v biomedicínskom inžinierstve, napr. výroba poškodenej kosti alebo kože v 3D tlačiarni. Mnoho sme sa dozvedeli o meraní, pozorovaní i „zabíjaní“ zvuku. Žiakov zaskočila informácia o škodlivosti žiarenia z mobilných telefónov. Všetkých priaznivcov ekologickej dopravy očarilo superšportové auto na vodíkový pohon. Bolo vyrobené na Slovensku – priamo na TUKE. Svoju svetovú premiéru malo na EXPO v Dubaji.

      • Ponuka - Súkromnej základnej umeleckej školy Hviezdička
        • Ponuka - Súkromnej základnej umeleckej školy Hviezdička

        • Vážení rodičia,

          Súkromná základná umelecká škola Hviezdička (Súkromná základná umelecká škola, Pionierska 33, 044 14 Čaňa), ponúka v elokovanom pracovisku v priestoroch našej školy výučbu zo zameraním na rôzne umelecké odbory (viď link: SZUS-plagat.pdf).

          V prípade záujmu si vyžiadajte prihlášky od tr. učiteľov. Viac informácii na tel. čísle: 0948 858 898

          Zápis záujemcov sa uskutoční: 8. 9. 2023 o 16.30 hod. v priestoroch klubovne ZŠ (vchod ŠKD). 

        • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024

        •    Dnes sme slávnostné otvorili nový školský rok 2023/2024 a vyrazili na spoločnú cestu za vedomosťami. 
             Popriali sme si navzájom veľa zdravia, síl,  úspechov počas celého školského roka. 
             Výnimočný deň, prvý deň v škole, našim prváčikom budú pripomínať odznačik na pamiatku a knižôčka, ktorou ich privítal pán starosta. 

        • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024 - oznam

        • "Riaditeľstvo ZŠ v Trstenom pri Hornáde oznamuje, že nástup žiakov do školy je v pondelok 4. septembra 2023. 

           

          Pre žiakov 1. ročníka o 8:45 hodine v kmeňovej triede.

          Pre žiakov 2. až 9. ročníka  do 8:55 hodine v šatniach.

           

          Slávnostné otvorenie školského roka sa uskutoční v školskej cvičebni o 9.00. hodine.

          Ukončenie 1. dňa v škole je pre žiakov plánované na 10.00 hod.

           

        • Oznam pre stravníkov školskej jedálne

        • Školská jedáleň bude v prevádzke pre žiakov Základnej školy od 5.9.2023. Tí žiaci, ktorí neodovzdali prihlášku , ju obdržia u svojich triednych učiteľov. Bez prihlášky a úhrady stravného do 15-tého dňa v mesiaci, nie je možné stravovať sa v našej školskej jedálni. Prihlášku je možné si stiahnuť aj zo stránky obce Trstené pri Hornáde alebo Edupage. Žiaci, ktorí si požiadali o dotáciu na stravu sú automatický prihlásení od 5.9.2023.

          ZMENA V ODHLASOVANÍ: LEN CEZ EDUPAGE !!!

          Odhlasovanie dieťaťa v priebehu školského roka je povinnosťou rodiča. Zodpovedá za včasné odhlásenie deň vopred alebo do 7,30 hod. ráno. Odhlasovanie je možné len prostredníctvom Edupage ( skúšobná verzia prebiehala od júna).

          Neodhlásený stravník sa považuje za prihláseného a za neodobratú alebo včas neodhlásenú stravu sa finančná alebo vecná náhrada neposkytuje.

          Tabuľku pre sprehľadnenie nájdete TU.

          Diétne stravovanie sa neposkytuje.

          Donáška vlastnej stravy - V prípade, že Vaše dieťa trpí intoleranciou či alergiou, je možná donáška vlastnej stravy k nám do jedálne, kde je potrebné aj doložiť doklad od lekára. Pri prevzatí stravu zapíšeme, uložíme do vyhradenej chladničky. Stravu podávame za dodržania hygienických podmienok. Dieťa si odnáša domov prázdny neumytý obedár.

          Organizačné pokyny v jedálni - Žiaci si pred vstupom do jedálne dezinfikujú ruky. Zdržiavajú sa len nevyhnutný čas na obed. Sú povinní dodržiavať pokyny zamestnancov školskej jedálne a prítomných dozor konajúcich učiteľov. Správajú sa kultúrne a disciplinovane. Pri čakaní dodržiavajú odstup, jedlo a nápoje si nedokladajú. Použitý riad vrátia na príslušné miesto.

           

          Vedúca školskej jedálne

          Mgr. Michaela Bramuková