• Olympiáda v nemeckom jazyku 2023/24 - školské kolo

        • Dňa 29. novembra 2023 sa uskutočnilo školské kolo Olympiády v nemeckom jazyku.
          Zúčastnili sa ho štyria žiaci – dve žiačky zo 7. ročníka – Lívia Kleščinská a Bibiana Pahulyiová v kategórii 1A a dvaja žiaci z 8. ročníka – Jakub Bálint a Alexander Lukáč v kategórii 1B.

          Olympiáda v nemeckom jazyku pozostávala z dvoch častí: písomná a ústna časť.
          Písomná časť mala tri časti:
          1.počúvanie s porozumením, 2.čítanie s porozumením, 3.test (zameraný na preverenie jazykových schopností – lexikálnych jednotiek, gramatiky, fráz a ustálených spojení).
          Ústna časť mala dve časti:
          1.vizuálny podnet – opis obrázka (Žiaci slovne opisovali obrázok.) a 2. ústna produkcia na neznámu tému (Žiaci si vyžrebovali 2 z 13 tém a vyjadrili sa slovne k týmto zvoleným témam). V obidvoch častiach ústnej časti sa hodnotila slovná zásoba, gramatika, obsahová primeranosť, pohotovosť a plynulosť vyjadrovania, kreativita a bohatosť argumentácie.

          V kategórii 1A skončila na prvom mieste Lívia Kleščinská a na druhom mieste Bibiana Pahulyiová a v kategórii 1B skončil na prvom mieste Alexander Lukáč a na druhom mieste Jakub Bálint.

        • Olympiáda v anglickom jazyku 2023 - školské kolo

        •      Každoročné zápolenie v ovládaní anglického jazyka sa v tomto školskom roku uskutočnilo 24. novembra. Tí najlepší žiaci z ročníkov 5. – 9. sa v dvoch kategóriách snažili dosiahnuť čo najlepšie výsledky v písomnej i ústnej časti. V teste riešili úlohy z gramatiky, slovnej zásoby, čítania a počúvania s porozumením. V ústnej časti mali za úlohu vymyslieť príbeh o obrázku a hranie rolí. Výkony žiakov boli vyvážené a zodpovedali príslušnej kategórii, kreativita sa prejavila najmä vo vymýšľaní príbehu a úsmevné chvíle nastali, keď pracovali vo dvojiciach a hrali pridelené úlohy. Víťazmi jednotlivých kategórií sa stali:
               Kategória 1A (žiaci 5., 6. a 7. ročníka): 1. miesto Evelyn Kaduková, 2. miesto Bibiána Pahulyová a 3. miesto Lívia Kleščinská.
               Kategória 1B (žiaci 8. a 9. ročníka): 1. miesto Andrea Semanová, 2. miesto Alexander Lukáč a 3. miesto Samuel Szabo.

          Víťazi nás budú reprezentovať na okresnom kole. Blahoželáme!

        • Environmentálny audit DOPRAVA a OVZDUŠIE

        •      Ústrednou témou tohto certifikačného obdobia je DOPRAVA A OVZDUŠIE.
          Audit vypracovali žiaci z Kolégia Zelenej školy. Do zberu informácii sa zapojili všetci žiaci a zamestnanci školy počas Týždňa mobility. Žiaci vypracovali špeciálne pracovné listy k auditu, v ktorých využívali vlastné poznatky, samozrejme, použili aj internet, s praktickými otázkami sa obracali i na pána školníka. Pri mapovaní množstva „zelených filtrov“ v areáli školy žiaci použili mapu z Google maps, v ktorej zaznamenávali presné množstvo i čo najpresnejšiu polohu stromov v areáli našej školy. Údaje o dĺžke a dĺžke trvania cesty do školy vyplnili deti z celého 1. stupňa spolu s rodičmi, za čo im veľmi pekne ďakujeme!

      • Oznam - Školská jedáleň
        • Oznam - Školská jedáleň

        • Pripomíname rodičom, že odhlasovanie zo stravy je prostredníctvom Edupage. Odhlasovanie je možne vopred alebo v daný deň do 07.30 hod. Za včas neodhlásenú stravu je rodič povinný zaplatiť plnú stravovaciu jednotku. Ak dieťa nie je v škole, nemá nárok na dotáciu a v prípade odberu stravy je rodič povinný zaplatiť  tak isto plnú stravovaciu jednotku.  

          Vedúca školskej jedálne 
          Mgr. Michaela Bramuková 

      • Pozvánka na triedne aktívy
        • Pozvánka na triedne aktívy

        • ​​​​​​Vážení rodičia, 

          pozývame Vás na triedne aktívy rodičov, ktoré a uskutočnia
          14. 11. 2023 od 16, 00 do 17,30 v prietoroch našej školy.      

        • Komparo 2023

        •      Dňa 9. novembra 2023 žiaci 8. a 9. ročníka písali skúšobné testy v rámci projektu KOMPARO.
              Naši ôsmaci sa zúčastnili priebežného testovania. Prvý test obsahoval otázky z matematiky a všeobecných študijných predpokladov. Druhým testom si overili svoje vedomosti zo slovenského jazyka a literatúry, biológie a geografie.
               Deviataci písali prípravnú formu na Testovanie 9, resp. na prijímacie skúšky z matematiky a slovenského jazyka a literatúry. Úlohy sú podobné ako na Testovaní 9, takže si žiaci preverili, čo zvládli, nezvládli, na čom im treba ešte popracovať.
               Výsledky budú zverejnené na internetovej stránke www.komparo.sk v decembri.

        • Literárny Kežmarok

        •     Koncom predchádzajúceho školského roka sa žiak našej školy Jakub Bálint zapojil do súťaže Literárny Kežmarok, kde zaslal svoje vlastné básne. Vyhodnotenie a sprievodné akcie súťaže sa uskutočnili 5. až 6. októbra 2023 v Kežmarku. Samozrejme, aj Jakub bol pozvaný a pozvanie neodmietol. Zúčastnil sa workshopu so súčasnou spisovateľkou Tamarou Heribanovou.
               O svoje dojmy zo zážitku sa s nami podelil: „V Kežmarku ma zaujala jedna téma. Či sa v dnešnej dobe dá uplatniť písaním básní, ktoré sú z veľkej miery subjektívne, a či o takéto diela bude mať v dnešnej dobe ešte niekto záujem. Dostal som odpoveď, že sa treba vyjadrovať apoliticky a z pohľadu bežného občana. Cieľom tejto debaty bolo povzbudiť ten malý počet ľudí z mojej generácie, ktorý sa aj v dnešnej dobre venuje písaniu poézie alebo prózy. Spisovatelia vedia meniť svet. Po sociálnej stránke vedia názory ľudí ovplyvňovať, ale zároveň svojimi dielami aj vplývať na náladu a morálku ľudí. Ja sa svojimi dielami snažím poeticky vyjadriť svoj názor prevažne na dnešnú dobu a poukázať na to, čo v štáte a vo svete nefunguje, a že už neostáva veľa času k normalizácii svetového diania. Debatu so spisovateľkou Tamarou Heribanovou beriem ako príjemní povzbudenie a takéto podujatie by som odporučil všetkým, ktorí váhajú, či v dnešnej dobe má cenu sa venovať spisovateľstvu, a či o ich diela bude mať niekto záujem. Odpoveď je, že áno. Je pravda, že nás to v budúcnosti neuživí, ale aj takouto formou môžeme robiť svet lepším.“

        • Adoptuj si svoj strom

        •      V týchto dňoch vám pri návšteve školy určite neunikne adopčná tabuľka pri veľkom starom hrabe pred školou. Je na nej vypálené meno stromu aj žiaka, ktorý sa o strom stará.

               V projekte KlimaTYzuj sa si naši žiaci „adoptovali“ stromy v našej školskej záhrade. O stromy sa od septembra vzorne starali. Najskôr sa zahrali na lekárov, vyplnili stromom zdravotné karty, urobili „pastelkový röntgen“ a na základe príznakov stanovili stromom diagnózu, naplánovanú liečbu. Priebežne upravovali okolie stromov – hrabali lístie a zbierali staré plody. Nakoniec k stromom umiestnili adopčné tabuľky.

        • Záložka do knihy spojuje školy – Záložka do knihy spája školy

        •      V októbri celá naša škola vyrábala záložky, aby sme ich na konci mesiaca mohli poslať „spojeneckej“ škole. Ako je to už zvykom, aj tento rok sa naša škola zapojila do projektu Záložka do knihy spojuje školy – Záložka do knihy spája školy. Inšpiráciou pri tvorbe nám boli rozprávky, príbehy a básničky od slovenských autorov, ktoré sme zároveň odporúčali českým rovesníkom ako zaujímavé čítanie. Učiteľom a žiakom Základnej školy v Liberci sme okrem záložiek napísali zopár listov, vytvorili aktivitu o Slovensku a do balíka sme priložili aj knihu o obci Trstené pri Hornáde. Na oplátku sme dostali taktiež záložky, listy, ale aj mnohé obrázky mesta Liberec a všetkého zaujímavého, čo sa v ňom dá objaviť. Českí rovesníci ich ilustrovalo miestami a vecami príznačnými pre ich mesto, o ktorých sa môžeme dočítať v libereckých povestiach. Výsledok práce na tomto projekte nás naplnil radosťou a príjemným pocitom symbolického spojenia sa s českými žiakmi. Vďaka literatúre sme spoznali nový kút na tomto svete.

        • Červené jabĺčko

        •      V októbri sa do našej školy prikotúľali jabĺčka.. A to doslova.

              Pri príležitosti Svetového dňa jablka a pôvodných odrôd jabĺk naši žiaci pripravili zaujímavú výstavu jabĺčok z trstenských záhrad.  V hlasovacej súťaži o najkrajšie jablko vyhralo jabĺčko Mimky Semanovej. Vo výtvarnej sekcii bol úspešný Alexander Lukáč. Hlavnú cenu – MLADÝ STROMČEK JABLONE – získal nádejný poet Šimon Dojčák. Okrem súťaží sme našim žiakom spestrili vyučovanie aj zaujímavými „jabĺčkovými“ edukačnými hrami.

               Nakoniec sme spoločne všetky jabĺčka – ozajstné aj maľované – pozdravili krásnou ľudovou piesňou Červené jabĺčko.

        • Medzinárodný deň školských knižníc

        •      Pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc sme v našj školskej knižnici pripravili rozhlasovou reláciou , výstavu „NAJ o knihách a knižniciach“, kvíz a rôzne aktivity.
               Všetci žiaci školy mali príležitosť zapojiť sa do kvízu, ktorý trval od 23. do 27. októbra. Cieľom bolo zistiť aspoň 4 odpovede na otázky ukryté v texte výstavy, alebo 3 odpovede na otázky a vylúštiť šifru. Tí, ktorí sa zapojili, získali sľúbenú odmenu.

        • Predkolo okresného kola školskej florbalovej súťaži v kategóriách dievčat a chlapcov

        •     V okrese Košice-okolie sa do florbalovej súťaže zapojilo veľa škôl, preto organizátor stanovil
          predkola medzi vybranými školami.
               Nášmu tímu dievčat boli pridelené súperky hrajúce za ZŠ Ždaňa. Za ZŠ Trstené pri Hornáde
          nastúpili v telocvični ZŠ v Ždani prevažne šiestačky a jedna siedmačka. Súperiacej škole podľahli 0:8
          a nepostúpili do okresného kola.
               Za dievčatá nastúpili: Natália Bosáková (G – 6. ročník), Natália Benköová (6. ročník), Lívia
          Czellárová (6. ročník), Ela Jakubčinová (6. ročník), Evelyn Kaduková (6. ročník), Michaela
          Kúželová (6. ročník), Emília Lukáčová (6. ročník), Bibiána Pahulyiová (7. ročník), Emma Stella
          Skalová (6. ročník), Karin Šomšáková (6. ročník).

               Chlapci si v predkole zahrali pri ZŠ Ždaňa a ZŠ Čaňa, ktorá prekolo hostila vo svojej
          telocvični. S napokon postupujúcou Čanou žiaci Trsteného pri Hornáde prehrali 1:6, ale nad Ždaňou
          vyhrali po úspešných nájazdoch 4:3. V predkole teda skončili na 2. mieste. Za našu školu nastúpili žiaci
          od 6. do 9. ročníka.
               Za chlapcov nastúpili: Marián Tomko (G – 7. ročník), Denis Bramuka (8. ročník), Maximilián
          Forgács (9. ročník), Kristián Horňák (9. ročník), Samuel Lajoš (6. ročník), Oliver Kmec (6. ročník),
          Félix Pástor (9. ročník), Tobias Pástor (7. ročník), Tomáš Slimák (9. ročník), Marek Szabo (6. ročník),
          Samuel Szabo (9. ročník).

        • Projekcia Svet okolo nás: Tanzánia – divoké srdce Afriky

        •     Každoročne sa zúčastňujeme na celoštátnom vzdelávacom projekte s názvom Svet okolo nás. Cestovatelia Martin a Ivan nás dokážu svojim rozprávaním o zážitkoch, ktoré zažili na neraz i nebezpečných cestách, vtiahnuť  do skutočného sveta vybranej krajiny, prírody, ktorá ju tvorí, do sveta ľudí, ktorí jej dávajú špecifický ráz.

               V tomto školskom roku to bola Tanzánia – divoké srdce Afriky. V didaktickej rovine sme spoznávali základne fakty o Tanzánii a jej stručnú históriu, geografiu, antropogenézu a najdôležitejšie paleontologické nálezy, etnické zloženie obyvateľstva i domorodé kmene a zablúdili sme spolu aj na ostrov Zanzibar.

             Nádherné, dych berúce scenérie najkrajších národných parkov i Východoafrickej priekopovej prepadliny, zaujímavé druhy endemických živočích a rastlín nás presvedčili o tom, že sa právom nachádzajú na zozname svetového dedičstva UNESCO. Odhliadnuc od prírody -práve v kolíske ľudskej evolúcie hľadáme najstaršie korene človeka a fascinujúce je, že viac ako 120 rôznych kmeňov, pôvodných afrických domorodých obyvateľov, si aj napriek masívnemu tlaku civilizácie uchováva svoje tradície.

              V záver projekcie sme využili čas na diskusiu, v ktorej sme mohli našim sprievodcom po krásnej Tanzánii položiť zopár otázok.

              Podnetný zážitok nás presvedčil o zmysle takýchto exkurzií a v budúcom školskom roku sa už tešíme do Indonézie.

           

        • Starí rodičia a vnúčatá

        •      V utorok 17. októbra 2023 sme sa v rámci Mesiaca úcty k starším znovu stretli v školskej cvičebni  so starými rodičmi a ich vnúčatami na hodinke body formingu a tancovania. Vyše štyridsiati účastníci sa okrem cvičenia mohli občerstviť mätovým čajom z našich bylín, vodou s citrónom a koláčikmi od jednej zo starých mám, za čo jej ďakujeme. Belgický tanec priateľstva sme tiež úspešne zvládli. Porota vybrala najlepšieho tanečníka a tanečnicu, zo Zelenej školy boli obdarení jabĺčkami.

        • Školské kolo olympiády zo slovenského jazyka a literatúry

        •     Niektorí ôsmaci a všetci deviataci našej školy sa zapojili do Olympiády zo slovenského jazyka
          a literatúry v kategórii C, t. j. kategória pre 8. a 9. ročník. Školské kolo sa uskutočnilo v utorok 17. 10.
          2023. Pozostávalo z 3 častí: on-line testu, ktorý všetko riešili v počítačovej učebni; písomnej časti,
          v ktorej písali správu o tom, že naša škola znova získala certifikát Zelenej školy; v tretej časti bolo
          úlohou súťažiacich predniesť svoj text pred komisiou, ktorá pozostávala z pána riaditeľa M. Timuľaka
          a pani uč. T. Papcunovej, ale aj pred ostatnými zapojenými do súťaže. Niektorí žiaci sa rozhodli
          nezapojiť sa do tretej časti súťaže, preto prišli o 15 bodov.
               Celkovo sa do súťaže zapojilo 17 žiakov našej školy, ktorí mohli získať maximálne 55 bodov za
          všetky časti spolu. Úspešnými riešiteľmi sa stali tí, ktorí získali 40 bodov a viac. Nimi sa stali len
          dvaja žiaci našej školy: Alexander Lukáč (8. ročník) a Andrea Semanová (9. ročník), ktorá získala
          najviac bodov z celej školy, preto postupuje do okresného kola súťaže konajúceho sa dňa 15. 11.
          2023.

        • NA BICYKLI BEZPEČNE - didaktické hry

        •      V tomto školskom roku sa v Zelenej škole budeme prioritne venovať téme DOPRAVA a OVZDUŠIE.

              Počas didaktických hier si naše deti postupne uvedomili význam ekologickej dopravy pre kvalitu vzduchu, ktorý každý deň vdychujeme nosom. Ústrednou myšlienkou bolo spopularizovanie jazdy na bicykli oproti pohodlnej jazde autom.

              Samozrejmosťou je bezpečná jazda, dodržiavanie dopravných predpisov, správny výstroj a reflexné prvky. Deti si zasúťažili v rýchlom a správnom nasadzovaní cyklovýstroja – v správnom poradí. Pomocou obrázkových kariet pomenúvali základné časti bicykla a ich funkciu. Nakoniec si vyskúšali cyklistický slalom, samozrejme, bezpečne!