• Školský pohár SFZ dievčat - Malý futbal

        •      Dňa 23. 04.20124 žiačky 5. a 6. ročníka našej ZŠ Trstené pri Hornáde sa zúčastnili Okresného kola v malom futbale, ktorý organizoval SFZ v ZŠ Haniska. Našimi súpermi boli ZŠ Čaňa, ZŠ Medzev, ZŠ Bohdanovce.
               Nad Bohdanovcami sme zvíťazili 2:0.  V ostatných zápasoch sa nám nedarilo, súper bol lepší a prehrali sme. Na postup zo skupiny do štvrťfinále to nestačilo. Z turnaja si odnášame cenné skusenosti, zážitky a motiváciu do budúcnosti zlepšiť sa.
               Na súťaži nás reprezentovali: Babišová Ema, Bartková Nina, Bosáková Natália, Czellárová Lívia, Kúželová Miechaela, Lukáčová Emília, Ruščáková Emma, Skálová Stella Emma, Šomšáková Karin

        • Cestuješ EKOlogicky?

        •      Naši žiaci z Kolégia Zelenej školy monitorovali počas DOD 2024 spôsob, akým sa návštevníci dopravili do našej školy. Pre tému tohto certifikačného obdobia – Doprava a ovzdušie je spôsob dopravy do školy kľúčový. Snažíme sa informovať a vzdelávať spolužiakov, kolegov, rodinu i kamarátov o nevyhnutnosti využitia ekologickejších spôsobov dopravy.

               Aj naši budúci prváci a ich rodičia musia vedieť, že do školy chceme chodiť bicyklom, kolobežkou alebo PEŠO!

                 Hravé orieškové meranie na hodinách matematiky spracovali do tabuliek žiaci 7. ročníka pod vedením p. uč. Szalonovej. Výsledky monitoringu sú zverejnené na www a fb školy, bežným návštevníkom a žiakom sú stále prístupné vo vestibule školy na hlavnej nástenke Zelenej školy.

                 Veríme, že v budúcnosti drvivá väčšina našich žiakov a ich rodičov využije ekologickejší spôsob dopravy.                                                        

        • BICYKEL z drôtu

        •      Téma Zelenej školy pre toto certifikačné obdobie DOPRAVA A OVZDUŠIE rezonuje aj na hodinách techniky v 6. a 7. ročníku.

               Pri manuálnej práci s drôtom majú žiaci priestor a čas diskutovať, rozmýšľať.. aj o ekologických témach. Veľmi dobre si uvedomujú, že ak v správaní človeka nenastane zmena, dedičstvo, ktoré ich čaká, bude nechcené, toxické..

               „Globálny trh a ekonomický rast prispievajú k tomu, že doprava sa stáva jedným z najrýchlejšie rastúcich sektorov. Objem prepravy sa zväčšuje a svet sa relatívne zmenšuje.
               Pred 100 rokmi bolo auto raritou, dnes je spotrebným tovarom. Jedným z hlavných negatív dopravy je skutočnosť, že spotrebiteľ platí priamo iba časť nákladov. Na zvyšok dopláca celá spoločnosť – znečistenie ovzdušia, rozširovanie dopravnej infraštruktúry na úkor ekosystémov, žalostná dopravná situácia, ale aj zmena klímy.. „

        • Školský pohár SFZ chlapcov – Malý futbal

        •      Dňa19.04.2024 sme sa zúčastnili predkola Malý futbal v Čani. Hráči boli z 6. Ročníka a to menovite: Marek Szábó, Oliver Kmec, Matúš Pahulyi, Matúš Labanský, Samuel Lajoš.
          Našimi súpermi bola ZŠ Čaňa a ZŠ Ždaňa. Bola to naša prvá skúsenosť s inými školami. Umiestnili sme sa na treťom mieste. Aj napriek prehre bolo to naše víťazstvo, nakoľko sme bojovali do konca. Prekonali sme seba samých a to v počte jedna päťka, súper mal dve, čiže mohol striedať. My sme hrali bez striedania. Podmienky na týchto školách sú diametrálne iné (hala, väčšia škola). Budúci rok budeme na lepšej úrovni a pripravení. Sláva víťazom, česť porazeným.

        • Triedny hmyzí hotel

        •      Prváci si adoptovali  ovocný  strom - čerešňu - na školskom dvore. V jeseni sme si prezreli jej zdravotný stav, v zime sme k nej dali kŕmidlo pre vtáčiky a teraz na jar sme v triede poskladali hmyzí hotel, aby sa čerešni darilo, pekne zakvitla. Veríme, že sa nám za našu strarostlivosť odvďačí chutnými plodmi.

      • Zistenie záujmu - FC Košice – vstupenky pre žiakov a rodičov GRATIS
        • Zistenie záujmu - FC Košice – vstupenky pre žiakov a rodičov GRATIS

        • Vážení rodičia,

          boli sme oslovení Košickou Futbalovou Arénou FC Košice a.s. v spolupráci s Mestom Košice.
          Máme možnosť ponúknuť Vám vstupenky o účasť na veľké finále projektu „OCI, MAMI, zober ma na futbal“.

           

          Vstupenky sú určené pre žiakov a ich rodičov a sú GRÁTIS.

           

          Dňa 27.4.2024 (sobota) o 18.00 hod. sa uskutoční zápas najvyššej Slovenskej Futbalovej súťaže Niké liga, kde FC Košice privíta FC ViOn Zlaté Moravce a to v krásnej a modernej, dokončenej Košickej Futbalovej Aréne.

          So svojimi deťmi (našimi žiakmi) budete ako prví mať možnosť zažiť atmosféru vypredanej Košickej Futbalovej Arény.

          Nie je to školská akcia, preto je doprava individuálna.

          Zisťujeme SERIÓZNY záujem pre potrebné nahlásenie počtu vstupeniek.

           

          Ak máte SERIÓZNY záujem o účasť na tomto zápase, presný počet vstupeniek oznámte riaditeľovi školy prostredníctvom  EduPage resp. mailom: zstrstene@gmail.com do 21. 04. 2024.

           

          Termín a miesto konania zápasu:

          Dátum: 27. apríla 2024

          Čas: 18:00 hod.

          Miesto: Košická futbalová aréna, Pri prachárni 13

          FC Košice – FC ViOn Zlaté Moravce

            

          S pozdravom

           

          Mgr. Matúš Timuľak

          riaditeľ školy

        • Bicykel vo svete

        •      Jedna z aktivít, ktorej cieľom je zvýšiť počet žiakov, ktorí prichádzajú do školy inak ako autom. Na hodinách geografie žiaci 7. ročníka tvorili projekty s názvom Holandsko – krajina bicyklov, ktoré vystavili vo vestibule školy. Svoje poznatky a samotnú krajinu predstavili žiakom 5. ročníka, ktorí im na oplátku porozprávali o tom, ako sa bicykel v dejinách ľudstva vyvíjal a pochválili sa svojimi nákresmi bicyklov.

        • Biblická olympiáda - diecézne/krajské kolo

        •      Dňa 16. 04. 2024 sa traja žiaci zúčastnili krajského kola Biblickej olympiády, ktorá sa konala
          v priestoroch Arcibiskupského úradu, Hlavná 28, 041 83 Košice. Chlapci sa na súťaž usilovne pripravovali.

              Na Biblickej olympiáde riešili rôzne druhy úloh – test, doplňovačka, geografia, sms – kto komu písal, podľa obrázkov pomenovať príbeh, zoradiť obrázky podľa sledu udalostí a natočili sme video – scénku s témou Uzdravenie slepého, ktorú sme posielali vopred na ohodnotenie – patrila medzi najlepšie.
          Žiaci obsadili pekné 14.miesto.
          Olympiády sa zúčastnili žiaci 8. ročníka: Jakub Bálint, Boris Béreš, Denis Bramuka

        • Vyhodnotenie okresného kola matematickej súťaže: Pytagoriáda

        • Dňa 9.4.2024, sa uskutočnilo okresné kolo matematickej súťaže Pytagoriáda.
          Našu školu reprezentovali vo svojej kategórii títo žiaci:

          Sabína Labanská- 3.ročník a  Jakub Barger – 5. ročník

          Súťaž prebiehala v Košiciach a podobne ako v školskom kole, za 60 minút žiaci riešili test vo svojej kategórii, s 15 úlohami. Pre našich žiakov, účasť v tejto súťaži bola premiérou. V týchto kategóriách sa nikto zo súťažiacich neprepočítal do úspešného riešiteľa, aj keď Jakubovi do úspešného riešiteľa chýbali iba dva body. Nevadí! Budeme trénovať, snažiť sa a nabudúce sa to určite podarí.
          Ďakujeme zúčastneným žiakom našej školy za reprezentáciu našej školy.

        • Školské kolo Botanikiády

        •      Dňa 15. apríla 2024 sa uskutočnilo na našej škole školské kolo Botanikiády, ktorého sa zúčastnili žiaci 5. ročníka. Naši piataci si overili svoje vedomosti z odboru botaniky formou online testu na tému – Viem čo zjem. Do regionálneho kola Botanikiády 2024 postupujú dvaja žiaci. Najviac bodov z online testu mala Nina Bartková. Kto bude druhý sa ukáže po rozstrelovom teste medzi Jakubom Bargerom a Lenkou Matúškovou. Postupujúcim žiakom gratulujeme a držíme palce pri reprezentácii našej školy.

        • Upracme si Slovensko

        •      Žiaci z Kolégia Zelenej školy sú aktívny aj mimo vyučovania. V sobotu dopoludnia sa zapojili do výzvy Upracme si Slovensko. V spolupráci s obcou a OZ Priatelia trstenskej prírody vyzbierali a roztriedili odpadky na vybraných častiach cyklotrás Trstené – Gyňov a Trstené – Skároš.

          Spoločne s p. Šelepským z OZ Priatelia trstenskej prírody a našimi bývalými žiakmi – Sebastiánom a Tobiášom Šepepskými, Dadkou Patrikovou a Katkou Šelepskou presádzali nové stromčeky z „prezidentskej škôlky“ v areáli našej ZŠ do morušovej aleje.

          Popri práci sa žiaci veľa dozvedeli o histórii morušovej aleje, o živote priadky morušovej, o dejinách našej obce a ľuďoch, ktorí v nej doteraz žijú.

        • EKOKÓDEX k téme Doprava a ovzdušie

        •       Určite už všetci žiaci, rodičia, zamestnanci a priatelia školy poznajú tému Zelenej školy pre toto certifikačné obdobie – Doprava a ovzdušie.

          V tejto téme sme si stanovili štyri ciele, ktoré sa nám denne pripomínajú na hlavnej nástenke Zelenej školy vo vestibule pri zborovni:

          1. Znížiť počet áut, ktoré prichádzajú ráno pred školu o 25 %.
          2. Zvýšiť počet žiakov, ktorí prichádzajú do školy INAK ako autom o 25 %.
          3. Zvýšiť kvalitu ovzdušia v interiéri školy zvýšením počtu izbových rastlín o 50 %.
          4. Zvýšiť kvalitu ovzdušia a znížiť prašnosť v areáli školy výsadbou zelených filtrov o dĺžke 20 m.

           

          Aby sme naše ciele splnili, zostavil sme pravidlá, ktoré sa budeme zo všetkých síl snažiť dodržiavať.

           

          Náš EKOKÓDEX:

          Budeme cestovať EKOLOGICKY.

          Do školy sa snažíme chodiť pešo.

          Využívame bicykle a kolobežky.

          Autá využívame čo najmenej.

          Na veľké vzdialenosti využívame hromadnú dopravu.

          V areáli školy sadíme stromy a kríky.

          Ochraňujeme zeleň v areáli školy.

          Staráme sa o rastliny v triedach, lebo nám dávajú kyslík.

           

          Žiaci z Kolégia Zelenej školy samostatne pripravili rozhlasovú reláciu, na hodinách TECH vyrobili 2 verzie plagátov Ekokódexu, ktoré budú vyvesené na chodbách našej ZŠ.  Všetci rodičia sa o pravidlách nového Ekokódexu dozvedia prostredníctvom EduPage, naživo ho môžu uvidieť vo vestibule školy.

          POZN.: Pri výrobe plagátov bol použitý prevažne odpadový papier z modrých košov na recyklovaný odpad v triedach.                                                       

        • Motýlia záhrada

        •      Aj v tomto školskom roku k nám z Anglicka pricestovali vajíčka babôčky bodliakovej. Už v lietadle sa z vajíčok vyliahli malé čierne larvičky. Tie sa pekne zakuklili.

          V kuklách prebieha malý zázrak – úplná premena. Z hryzadiel vzniká sosáčik, z bacuľatého telíčka krásne farebné krídla. Dospelé motýle sme spoločne vypustili na slobodu. Budú nám poletovať v našej Zelenej záhrade.

          Všetky nadobudnuté poznatky si žiaci zopakovali formou zábavného vedomostného kvízu. Zo všetkých správnych odpovedí sme vyžrebovali troch šťastlivcov, ktorí boli odmenení drobnou cenou 😊.

          Naši predškoláci a rodičia mohli interaktívnu výstavku o babočke bodliakovej a iných motýľoch vidieť na DOD 2024 v priestoroch našej školy.

        • Okresné kolo Biologickej olympiády

        •      Dňa 11. apríla 2024 sa konalo okresné kolo Biologickej olympiády, kategória E – Poznaj a chráň. Lívia Klečščinská zo 7. ročníka sa ako jediná žiačka zúčastnila na tomto okresnom kole a porovnala si svoje vedomosti z odboru zoológia v teste a identifikácií živočíchov z vodného biotopu. Na zbierka živočíchov Livka pracovala už od júla 2023. Livka našu školu úspešne reprezentovala, za čo jej gratulujeme a ďakujeme.

        • „7. apríl - Svetový deň zdravia.“

        •     Žiaci sa v rozhlasovom príspevku dozvedeli o tom aké je dôležité starať sa o verejné zdravie. Svetový deň zdravia poskytuje globálnu príležitosť zamerať pozornosť na dôležité problémy verejného zdravia, ktoré ovplyvňujú medzinárodné spoločenstvo. Pri príležitosti Svetového dňa zdravia sa spúšťajú propagačné programy, ktoré pokračujú ešte dlho po 7. apríli.
             
               Aj v našej škole sme si pripomenuli tento deň 10. apríla prípravou zdravých nátierok. Nátierky pripravovali vybrané dievčatá z 2.stupňa, ktoré sa s chuťou a šikovnosťou zhostili prípravy. Za hlavných ochutnávačov a zároveň hodnotiteľov nátierok boli vybraní chlapci z jednotlivých ročníkov, ktorí si pochutnali na nátierkach a zhodnotili, že majú šikovné spolužiačky. Nátierkyohodnotili nasledovne :

          1.miesto: - avokádová nátierka s paradajkami, ktorú pripravili dievčatá 5.ročníka
          2.miesto: - bryndzová nátierka, ktorú pripravili dievčatá 9.ročníka
          3.miesto: - syrovo-tvarohová, ktorú pripravili dievčatá 7.ročníka
          - vajíčkovo-reďkovková, ktorú pripravili dievčatá 6.ročníka
          - cesnaková, ktorú pripravili dievčatá 8.ročníka

          Po vyhodnotení nátierky ochutnali aj ostatní žiaci školy.

        • Registrácia žiakov v školskej knižnici

        •      K príležitosti marca, mesiaca kníh, naša školská knižnica privítala žiačky a žiakov 1. a 2. ročníka. Predstavila sa im ako spoločníčka plná rôznych pokladov a „nebezpečenstiev“, napr. závislosti od kníh, rozvíjania slovnej zásoby či logického myslenia a fantázie. Upozornila ich na to, ako s pokladmi zaobchádzať. Ponúkla im svoje služby, predovšetkým možnosť výpožičky kníh prostredníctvom preukazov, ktoré dostali.

               Vo voľnom čase si knihy môžu vypožičiavať v utorky v čase krúžku od 14.00 hod. do 15.00 hod. alebo vo štvrtky počas veľkej prestávky.

               Odteraz úplne všetci žiaci našej školy si môžu bezplatne požičiavať takmer 3000 kníh zo školskej knižnice.

               Milí žiaci, vitajte medzi čitateľmi!

        • Slávik Slovenska 2024 - školské kolo

        •      Slovenská ľudová pieseň má svoje nezastupiteľné miesto v našej kultúre, v našom regióne. Každoročne sa tak zapájame do speváckej súťaže Slávik Slovenska, ktorej garantom je operný spevák Peter Dvorský.  V tomto školskom roku sa školského kola súťaže zúčastnilo 21 žiakov v troch kategóriách. Do poroty okrem našich učiteľov zasadli aj dve členky ženskej speváckej skupiny Jarabinka a okrem dobrých rád a hodnotenia nás potešili aj svojim krásnym spevom.

              V I. kategórii (1. – 3. roč.) sa na popredných miestach umiestnili: 1. Alexander Oravec, 2. Hana Lukáčová, Marko Drotár, 3. Lujza Lukáčová, Zoe Slotová.

               V II. kategórii (4. – 6. roč.) sa víťazmi stali: 1. Nina Bartková, 2. Šimon Dojčák, 3. Lívia Czellárová.

               V III. kategórii (7. – 9. roč.) si 1. miesto vyspievala Bianka Slotová a 2. miesto Andrea Semanová.

                         Víťazi jednotlivých kategórií nás budú reprezentovať na okresnom kole v Košiciach.

        • Zelené rastliny od Zelenej školy

        •      V deň zápisu do prvého ročníka si budúci prváci okrem darčekov vyrobených deťmi našej školy mohli vybrať aj rastlinku, ktorá im bude robiť doma radosť a pripomenie im významný deň. Niektorí odchádzali s liečivým nádchovníkom, iní s črepníkovou fialkou či voňavou a zdravou jedlou bazalkou.

        • Zápis do 1. ročníka

        • Bol to dôležitý krok a tešili sme sa  z neho: my učitelia i budúci žiaci!

          Stretli sme sa na zápise do prvého ročníka šk. roku 2024/25.

          V septembri sa už budeme vidieť každý deň 😊

          Prajeme šťastné dni detstva bez učebníc, kým sa ohlási škola...